Wat doet je lichaam als je verliefd bent?

verliefd 1

We weten allemaal dat verliefd zijn hemels aanvoelt, maar wat doet het nu eigenlijk met je lichaam? Wel, in feit is verliefd zijn heel goed voor ons! Wij namen een kijkje naar enkele fysieke effecten van liefde en waarom die in ons voordeel spelen.

 

Slaap je beter? Verlies je sneller gewicht? Heb je nog steeds geen griep terwijl al je vrienden wel met koorts in hun bed liggen? Grote kans dat je verliefd bent! Wetenschappers zijn het erover eens dat verliefd zijn goed voor je gezondheid is. Zo blijven je hormonen beter gebalanceerd, verlaagt je bloeddruk, verbrand je sneller calorieën en vervang je slechte stress door gezonde stress!

“Het pad van ware liefde is niet altijd makkelijk,” zei William Shakespeare ooit. Maar wat weet hij ervan? Wij geven je enkele belangrijke redenen om dankbaar te zijn dat je verliefd bent!

Het verlengt je leven.

Hoewel sommigen grapjes maken over het feit dat trouwen gelijkstaat met het ‘weggooien van je leven’, blijkt het nu dat ze er niet verder naast kunnen zitten. Onderzoek wees keer op keer uit dat getrouwde koppels – zelfs meer dan gewoon samenwonende koppels – langer leven. De reden hiervoor is dat gezonde, langdurige relaties ervoor zorgen dat je minder stress hebt en dus ook minder gezondheidsrisico’s. Getrouwde mensen zijn in het algemeen ook actiever en drinken en roken minder dan singles. Uit een onderzoek van de Duke University in North Caroline bleek bijvoorbeeld dat mensen die niet trouwden twee keer zoveel kans hadden om op jongere leeftijd te sterven dan zij die een lange, stabiele relatie hadden.

Het verbetert je algemene gezondheid

Tot over je oren verliefd zijn zorgt voor een lager risico op verschillende ziektes, waaronder kanker, hoge bloeddruk, beroertes en depressies. Doordat je stressniveau een stuk lager ligt, wordt je immuunsysteem sterker. Uit een onderzoek van Wilkes University, Pennsylvania, bleek dat als je minstens één keer per week seks hebt, je meer immunoglobuline A aanmaakt, een antilichaam dat verkoudheden en andere bacteriën weg houdt.

Door meer te vrijen, slaap je ’s nachts ook beter. Het hormoon oxytocine wordt erdoor immers aangemaakt en helpt je te ontspannen. Een goede nachtrust brengt op zijn beurt ook heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een lager gewicht, een lagere bloeddruk en meer energie doorheen de dag.

“Met 20 minuten zoenen verlies je 60 calorieën. Veel leuker dan spinning!”

Je verbrandt meer calorieën

Hoewel het niet hetzelfde is als een uurtje in de gym, verbrand je tussen de 100 en 200 calorieën tijdens een hevige vrijpartij van een half uur. Zelfs met 20 minuten zoenen verlies je al 60 calorieën. Dat lijkt niet veel, maar als je dat meerdere keren per week doet, telt dat al gauw op. En het is ook nog eens leuker dan spinning!

Knuffelen houdt je niet enkel warm…aanraken 2

Wie houdt er nu niet van een stevige knuffel? Door tijd vrij te maken voor een knuffelpartij met je geliefde krijg je er een heleboel voordelen boven op. Knuffelen en zelfs iemands hand vasthouden zorgt voor ‘blije hormonen’ en de endorfines die vrijkomen geven je ongeveer hetzelfde fijne gevoel als een stuk chocolade of zelfs een orgasme.

Ook zorgt een warme omhelzing ervoor dat je bloeddruk verlaagt en dat je stressniveau daalt. Uit een onderzoek van de University of California bleek dat het vasthouden van iemands hand ook een verdovend effect creëert. Niet zo gek dus dat we meestal iemands hand nodig hebben als we naar de dokter gaan!

Je bloedsomloop verbetertverliefd 2

Niet enkel zijn bloedsomloop versnelt wanneer jullie samen zijn… Uit onderzoek blijkt dat zelfs iemand gewoon aantrekkelijk vinden ervoor zorgt dat je organen beter werken. Seksuele aantrekkingskracht wordt gelinkt aan een versnelde bloedsomloop – het bewijs dat je geliefde je hart wel degelijk sneller doet kloppen. De extra zuurstof zorgt ervoor dat je hart gezond blijft, je metabolisme beter werkt en je huid straalt.

Je ziet er mooier uit

En niet enkel door die stralende huid… Seks doet ons goed voelen én er prachtig uitzien. Zoals Jerry  Hall onlangs vertelde in een interview: “Verliefd zijn is dé truc om er goed uit te zien.” Ook de wetenschap bevestigt dat liefde ervoor zorgt dat je je crèmes, blush en lipgloss achterwege kan laten.

Onze lichamen produceren extra oestrogeen tijdens seksuele lichamelijke massage waardoor onze hormoonlevels gebalanceerd raken en acne sneller verdwijnt. Ook krijg je glanzender haar en rozige wangen.

Ook stimuleert seks de productie van collageen, waardoor rimpels en droge huid achterwege blijven. Wanneer we ouder worden, verlaagt de collageenproductie. Des te meer reden om het spannend te houden in de slaapkamer!

Je kan beter om met stressverliefd 3

De adrenaline die je voelt voor een date kan soms wat lastig zijn, maar uit onderzoek blijkt dat deze plotse stressaanvallen ‘goede zenuwen’ zijn, waardoor je stressbestendiger wordt op lange termijn. Een beetje zoals uit een vliegtuig springen: je bent waarschijnlijk bang voor je springt, maar ontzettend blij en trots wanneer je voeten nadien weer veilig op de grond staan.

 

Reacties zijn uitgeschakeld.