Vitaal ouder worden willen wij allemaal

Vitaal ouder worden willen wij allemaal. Ouderdom wordt echter vaak geassocieerd met chronische aandoeningen en verminderde activiteiten. Het is een feit, dat met het toenemen van de jaren de kans op hierop toeneemt.

Hoe oud we zullen worden en op welke manier is deels genetisch bepaald, maar daarnaast spelen omgevingsfactoren en leefstijl een enorme rol. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien, dat “gezond oud worden” niet alleen maar genetisch bepaald is, maar dat wij zelf hier een belangrijke invloed op kunnen uitoefenen. Een groot deel van onze gezondheid hangt mede af van onze leef- en eetgewoonten.

De voedselbehoefte neemt af naarmate wij ouder worden. Dit wordt mede veroorzaakt door minder lichaamsbeweging. Daarom heb je, als je ouder wordt, minder calorieën nodig. Het gevolg hiervan is, dat wij onze voeding per calorie moeten optimaliseren. Dit betekent, dat wij zorgvuldiger en selectiever moeten zijn bij de keuze van onze voedingselementen.

Experts zijn het eens: één van de belangrijkste manieren om te proberen onze gezondheid te behouden, de levenskwaliteit en levensverwachting te verbeteren, is het hebben van een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon, gecombineerd met een actieve, gezonde levenswijze. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is gebaseerd op groenten, fruit en koolhydraat rijke voedingsmiddelen (bij voorkeur volle granen), met kleinere hoeveelheden mager vlees, vis, noten en zuivelproducten. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vetten en suikers zouden maar een klein deel van een gezond voedingspatroon mogen uitmaken. Een toenemend aantal onderzoeksrapporten toont het belang van een uitgebalanceerde voeding en levenswijze voor een goede gezondheid aan.

Het hectische moderne leven dat velen van ons vandaag de dag leiden, zorgt ervoor dat het een uitdaging is om iedere dag een uitgebalanceerd voedingspatroon aan te houden. Al jarenlang hebben mensen talloze manieren gevonden om dat advies te negeren. “Ik heb geen tijd, het is teveel gedoe”. Maar omdat wetenschappers en voedingsdeskundigen steeds meer over de geweldige voordelen van groenten en fruit in onze voeding te weten komen, zouden we dit advies toch ter harte moeten nemen. Er is geen vervanging voor het eten van een grote variëteit aan groenten en fruit, maar als u bent zoals de meeste mensen, dan eet u dat niet altijd. Uit onderzoek van het RIVM “Ons eten gemeten” (2004) blijkt dat in Nederland de gemiddelde groenten- en fruitinname 120 gram, respectievelijk 102 gram per dag is. Dat is dus ruim onder het doel van ten minste 5 porties per dag.

Bovendien wordt het steeds moeilijker om de nodige vitaminen en mineralen in te nemen. De kwaliteit van onze groente en fruit is niet meer wat het geweest is. Het land waar het op verbouwd wordt is arm en de groente en fruit is lang onderweg, voordat het in onze keuken verwerkt kan worden. Bovendien worden de overgebleven vitaminen en mineralen ook nog door onze kook en bak methoden verminderd.

In onze workshops geven wij oefeningen en voedingsadviezen, om vitaal oud te worden.

Om u te helpen om dagelijks de nodige vitaminen en mineralen in te nemen, kan je ook gebruik maken van supplementen.